В Україні суперфуд стали популярними лише недавно. Прийшли вони до нас з бумом ЗОЖ. Велику популярність почили набирати такі продукти як кіноа, асаї та інші з ними. Що ж являють собою суперфуди та як вони впливають на організм кожного, хто їх вживає?
Що таке суперфуд?
Superfoods — це корінці, насіння, листя, водорості, ягоди та інші частини рослин, що вживаються як в натуральному, так і у вигляді порошків, соків. Вони містять великі дози вітамінів і мінералів, які захищають організм від хвороб, допомагають вести здоровий спосіб життя і ведуть до довголіття.
Суперфуди створюють позитивний вплив на загальний стан здоров’я. Їх регулярне вживання дозволяє:
- привести в норму артеріальний тиск;
- налагодити функціонування, природні процеси організму;
- вивести шлаки, важкі метали;
- пережити стресові ситуації, фізичні навантаження;
- позбавитися від зайвої ваги без шкоди для здоров’я;
- уповільнити процес старіння, покращити стан шкіри, волосся, нігтів.
Від біодобавок відрізняються тим, що існують в природі більше тисячі років, тобто, це не штучні компоненти, розроблені в лабораторіях, нехай і з дотриманням важливих технологічних процесів.
Популярні суперфуди
Соя — бобова рослина, яка відома корисними властивостями та широко використовується в кулінарії. З неї готують знаменитий соєвий соус — «король» японської кухні. У соєвому соусі можна маринувати м’ясо, рибу та овочі. Щоб у кожного запеченого в духовці м’яса з’явилися хрустка скоринка й апетитний глянець, змастіть м’ясо за кілька хвилин до готовності сумішшю з соєвого соусу і невеликої кількості меду, та залиште ще трохи в духовці. Соєвий соус доречний і в вегетаріанських стравах, і при приготуванні морепродуктів.
Екзотичний продукт насичений білками, з цікавим смаком. Спаржу можна варити, смажити, додавати в салати, суп, подавати як до холодних, так і гарячих закусок. В Китаї спаржа — надзвичайно популярний продукт, який часто вживають в засушеному вигляді. Японці їдять її у свіжому вигляді. На прилавках магазинів найчастіше зустрічається суха спаржа, але навіть в такому стані вона зберігає всі свої цінні властивості. Соєву спаржу слід замочити на кілька годин. Коли вона досить розмокне, її викладають в друшляк, добре промивають і злегка віджимають. Тільки тоді продукт буде повністю готовий для подальшого використання в кулінарних цілях.
Збагачені білками, жирами, вуглеводами. Додають їх для приготування перших, других страв, десертів. Також насіння чіа використовують, як інгредієнт в смузі, мюслях і морозиві. Вони бувають двох видів: білі та чорні. Білі й чорні досить схожі між собою за своїми характеристиками, але чорні містять більшу к-сть антиоксидантів, а білі більш насичені білками. Чорні чіа дають контрастний колір до їжі, тоді як білі менш помітні в їжі світлого кольору.
Кіноа — один з небагатьох Superfoods, який необхідно готувати — 15 хвилин варіння буде досить. Чудовий варіант їжі на сніданок. Використовується для приготування салатів, запіканок, супів. Доповнить різноманітні фрукти, сухофрукти, овочі, м’ясо, рибу. Може використовуватися і самостійно, в якості гарніру. Завдяки високому вмісту клітковини крупа зміцнює організм, при цьому не містить глютену. Збагачена кальцієм, калієм, цинком, фосфором, вітамінами групи В. Смак білої кіноа нейтральний, легкий злаковий.
Щоб купити суперфуд сьогодні не потрібно відправлятися до Тибету. Найпоширеніші продукти цієї категорії можна легко купити в нашому онлайн-магазині.
Спасибо за исчерпывающую информацию.