Секретна кулінарна зброя: спеції, приправи, прянощі

Спеції, приправи та прянощі — ваблять, розставляють акценти та вдосконалюють страви. Це як духи, аксесуари, маленькі дрібнички, які створюють наш бездоганний образ. Походження, різновиди, використання в кулінарії та медицині — все це далі в нашій статті.

Походження

Тисячоліття тому люди в різних кінцях світу почали вирощувати пряні рослини. Прянощі та спеції були виявлені в епоху неоліту. Вже тоді люди були знайомі з кмином, дягелем, маком і пастернаком. Первісні люди навчилися готувати прості страви та покращувати їх смак знайденими ароматними травинками, корінцями. З часом вивчали плив на організм, використовували їх і в якості лікарських засобів. Наприклад, стародавні єгиптяни додавали цибулю, часник, ялівець і кмин 4-5 тисяч років тому не тільки до їжі, а й лікувались від різних хвороб. Всі вони також фігурують в рукописах з Месопотамії.

У Китаї аніс зірчастий, шафран та імбир використовувалися ще 3-4 тисячі років тому. В Індії стояло гостро питання патогенних бактерій. Саме звідти і поширилася мода на додавання приправ і спецій. У Стародавній Греції теж були популярні сучасні прянощі, спеції. Тоді чорний перець, кориця та імбир вважалися символами багатства і розкоші. Користувалися популярністю кмин, фенхель, коріандр, м’ята перцева, петрушка, майоран, лавровий лист і деякі інші прянощі. Довгий час саме ці країни були найбільшими постачальниками пряних добавок на ринки всього світу.

Знамениті мандрівники привозили все нові та нові види пряних рослин, таким чином, сприяли поповненню асортименту ароматних продуктів в країнах. Чернець Козьма Індикоплов в книзі «Християнська топографія» (530 рік) зробив опис деяких прянощів. Марко Поло видав книгу в якій згадуються відкриття нових популярних сьогодні спецій та прянощів. Ця книга справила великий вплив на Христофора Колумба та надихнула на пошуки нового дорогого товару, а саме прянощів.

Французький губернатор острова Маврикій П’єр Пуавр привіз мускатне дерево з Молукських островів (група індонезійських островів) в 1770 році. У цей період французам також вдалося поширити культивування гвоздики на інші острови. З того часу світове виробництво прянощів, спецій, приправ різко зросло.

Сьогодні ми не можемо уявити будь-яку страву, напої без приправ, спецій чи прянощів. Далі ми детальніше розповімо про кожен вид та про найпопулярніші.

Класифікація

Спеції

Спеції — підсилювачі необхідні для того, щоб зробити яскравий акцент на смаку їжі: підкреслити солодкість чи солоність, гостроту. Вони не мають вплив на запах. До цієї групи входять: цукор, сіль звичайна, сода, сіль сванська — приправа с грузинським характером, перець (чилі, чорний, білий). Білий перець додають до страв з м’яса, птиці, риби, морепродуктів, овочів, до начинки для пирогів і пельменів, соусів. Чорний мелений перець належать до спецій через те, що тільки підкреслюють гостроту. Перець покращує апетит, сексуальний потяг. Паприка теж входить в список спецій, адже, як справжня жінка буває різною: гострою, пекучою і солодкою. Всі вони можуть бути різного походження.

Прянощі

Під прянощами розуміють духмяну траву. Лавровий лист, розмарин, чебрець, петрушка — це все прянощі. Вони додають пекучості, терпкості, гіркоти. За допомогою цибулі, часнику, селери страви наповнюються характерним ароматом. Духмяний перець горошком має пряний запах і нагадує суміш чорного перцю, гвоздики, мускатного горіха і кориці. Класичними прянощами є різні види перців, базилік, розмарин, кориця, гірчиця, мускатний горіх, лавровий лист, куркума, кардамон, мигдаль, кунжут. Аїр звичайний — дорога пряність у Туреччині. У Польщі листя додають в тісто для додання хлібу аромату. В Індії лепехою приправляють м’ясо, птицю та рибу.

Приправи

Приправи — це мікс спецій, прянощів, ароматизаторів, емульгаторів. Приправи не можна назвати самостійним продуктом. Вони включають різноманітні добавки, які необхідні для формування унікального смаку. Чудовим прикладом виступають соуси, сухі суміші прянощів та спецій. Агар-агар,1200  — це порошок, який є рослинним замінником желатину. Суміш техас — володіє насиченим смаком з пікантними нотами й безсумнівно ідеально підійде для смаження стейків і м’яса гриль. Прянична суміш — це спеціально підібрана по гармонії ароматів суміш дрібно розмелених спецій і прянощів, якими ароматизують кондитерські вироби, перші страви, страви з м’яса та інші. Також до цієї групи відносять різні томатні соуси (на кшталт кетчупу, барбекю-соусу або сацебелі).

Для чого їх використовують

Приправи, прянощі та спеції — це продукти рослинного походження, найчастіше — коріння, стебла і листя екзотичних рослин, які використовують для поліпшення смаку, запаху, а попутно і для знищення патогенних мікроорганізмів.

Завдяки використанню багатьох приправ і спецій можна:

  1. навіть найпростішій страві надати неповторний і насичений смак;
  2. покращити зовнішній вигляд страв і продуктів, надати новий відтінок кольору й апетитність;
  3. прискорити перетравлення їжі, а також метаболізм організму в цілому;
  4. зберегти страву на тривалий час, через те, що багато приправ мають антисептичні властивості;
  5. вживаючи деякі прянощі, можна позбутися від хронічних розладів травлення, поліпшити метаболізм або зовнішній вигляд шкірних покривів.

Трави можна додавати в кінці приготування для досягнення чіткішого смаку або на початку, щоб смаки були більш змішаними. Мелені та подрібнені спеції й трави випускають аромати дуже легко. У страви, які готуються довго (наприклад, тушковане м’ясо), їх найкраще додавати ближче до кінця, щоб зберегти смак.

Топ-10 найпопулярніших спецій та приправ

Натуральні приправи позитивно впливають на організм. Кращі спеції захищають від застуди, сезонної алергії та стресу. Всі спеції, прянощі та приправи неможливо перерахувати, адже їх безліч. Та ми підготували для вас список найпопулярніших із них. Ділимося секретами їх застосування і корисні властивості, адже, як відомо, прянощі не тільки покликані покращити смак страв, але і зцілити організм.

Імбир — одна з найпопулярніших прянощів і неймовірне джерело антиоксидантів. Висушений і подрібнений корінь імбиру часто використовують в випічці. Він містить необхідний організму мікроелемент цинк. Допоможе позбавитися від зайвої ваги, нормалізує рівень холестерину і підвищить чутливість до інсуліну. А ароматний зелений чай з імбиром, лимоном і медом — це саме те, що треба!

М’ята — знайшла застосування в кулінарії та навіть в  парфумерії. Протягом довгих століть м’яту використовували в народній медицині. Запашний чай з м’ятою допоможе розслабитися після важкого робочого дня.

Кориця — може бути у вигляді цілих паличок, або меленої. Використовують у кондитерських виробах, часто додають до гарячих алкогольних і безалкогольних напоїв. У грецькій і середньо-східній кухні — ідеально поєднується в стравах з бараниною. Аромат кориці покращує настрій, заспокоює, бадьорить, гармонізує.

Ваніль — одна з порівняно «молодих» класичних прянощів. Батьківщина ванілі — Мексика, Панама та Антильські острови. Використовується для приготування солодощів, печива, фруктових компотів, молочних страв, морозива, кремів для тортів.

Кунжут (білий, чорний) — популярний в кондитерській і хлібобулочних галузях. Важко уявити східні солодощі (халва, пахлава …) без кунжуту. Відмінне додавання до салатів, суші, ролів, м’яса, птиці, риби, морепродуктів. Спеція кунжут покращує імунну систему, є афродизіаком.

Куркума — жовтий порошок, що становить основу приправи каррі, а також часто виступає в якості дешевого замінника шафрану або харчового барвника, — це висушені і розтерті кореневища рослини куркуми довгої, або турмерика, з сімейства імбирних.

Розмарин — пряність володіє сильним ароматом з хвойними та камфорними нотками, смак розмарину злегка гострий. Незамінний компонент при маринуванні дичини, адже позбавляє м’ясо від неприємних запахів. Безпрограшний варіант, якщо додавати його до грибних страв.

Базилік — улюблена пряність в країнах Європи й Середньої Азії. У харчовій промисловості використовують при копченні, приготуванні бутербродного масла, ароматизації ковбас, консервуванні. В алкогольній — у виробництві лікерів. Спочатку він дає гіркуватість, потім солодкуватий присмак. Допомагає при хронічних захворюваннях шлунка, сечового міхура.

Мускатний горіх — унікальна спеція, яка використовується в будь-яких стравах: з рибою, м’ясом, птицею, овочами, стравами з борошна. Його кладуть в варення, компоти, пироги, торти, лікери. Додають в глінтвейн і свіжовичавлений сік зі шпинату і моркви.

Коріандр — лікар, що допомагає при лікуванні багатьох хворіб. Його використовують в препаратах, які поліпшують травлення, застосовуються при гастритах, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки. Покращує настрій, допомагає боротися з депресією. Також він є чудовим доповненням до риби, овочевих страв, баранини й сосисок.

Ароматні спеції, приправи, прянощі — найкращі друзі кожної страви, на нашому сайті до ваших послуг!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *